Overslaan en naar de inhoud gaan

Magical Theatres

1.12.21 4.06.23

affiche de l'exposition Magical Theatres

Tentoonstelling over miniatuurtheaters (verlenging tot 04.06.2023)

Papiertheater, miniatuurtheater, tafeltheater, … ooit was het een bron van vermaak voor jong en oud. Nu is het amper nog gekend. De tentoonstelling 'Magical Theatres' laat de magische wereld van deze kleine theaters met hun kleurrijke decors en papieren acteurs heropleven. De Hallepoort opent de deuren naar een wereld vol verhalen: van de drama’s van Shakespeare tot de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Deze bijna 200 jaar oude kunstwerkjes weerspiegelen de grandeur van de Europese theaterscènes en geven inzicht in de intieme leefwereld van 19de-eeuwse gezinnen. De tentoonstelling presenteert niet alleen afgewerkte theatertjes, maar ook prachtige, nog niet gesneden, originele papieren prenten om theatertjes te bouwen, en ten slotte ontwerpen van hedendaagse designers.  Enkele virtuele animaties zullen u betoveren. Jonge bezoekers ontdekken de tentoonstelling samen met de gelaarsde kat, een papieren theaterfiguurtje.

De tentoonstelling vindt plaats op de derde verdieping van het Hallepoort Museum. De feeërieke Hallepoort is een overblijfsel van de tweede stadswal van Brussel. De permanente opstelling vertelt over de tijd dat Brussel een ommuurde stad was en vanaf de weergang kunnen bezoekers genieten van een indrukwekkend panorama. De jaarlijkse tijdelijke tentoonstellingen focussen op de diverse aspecten van het dagelijkse leven van vroeger en nu en putten hiervoor regelmatig uit de verzamelingen Europese etnologie van de Koninklijke Musea voor Kunst & Geschiedenis.

Het ticket van de tentoonstelling geeft ook toegang tot de vaste collectie, het panorama en de ontdekking van het volledige monument. U krijgt ook een audioguide om de tentoonstelling te volgen. Daarenboven geeft het toegangsticket van “Magical Theatres” de mogelijkheid om een marionettenvoorstelling van het Théâtre Royal de Toone te Brussel tegen reductietarief bij te wonen (zie www.toone.be)!

Fig.1

Miniatuurtheater Neurenberg, ca. 1830, Beschilderd hout

Miniatuurtheater Neurenberg, ca. 1830, Beschilderd hout

Fig.2

de gelaarsde kat

de gelaarsde kat

Fig.3

stangpop in de tentoonstelling Magical Theatres

Stangpop, Theater Familie Van Weymeersch, 1828-1864

Praktische info

Tarieven :

Tickets zijn aan de kassa en online te koop, per tijdslot. Print jouw tickets af of hou ze klaar op jouw mobiel toestel. Toon jouw reductiekaart aan de balie op de dag en het uur van jouw bezoek als je een reductietarief of een gratis ticket hebt besteld (bvb: museumPassmusée).

€10: volwassenen (19-64 jaar)
€8: 65 +, volwassenen in groep (min. 15 p.), kaart FED+
6: studenten met geldige studentenkaart (18+), werkzoekenden en begunstigende van het leefloon, personen met een handicap en hun begeleider, Belgisch onderwijzend personeel, stadsgidsen van Brussel
gratis: 0-18 jaar, Vrienden van de KMKG, leden van ICOM (Vl., Belgique Wall-Bxl) op vertoon van een geldig bewijs, personeelsleden van de POD Wetenschapsbeleid (BELSPO) op vertoon van een geldig bewijs, Pers op vertoon van een geldige perskaart, Brussels Card, museumPASSmusées, Riebedebie, 365.be, European Disability Card
Artikel 27: €1,25

Openingsuren:

Maandag - donderdag: 9u30 - 17u00
Zaterdag - zondag: 10u00 - 17u00
laatste toegangstickets 1 uur voor de sluiting
Gesloten op vrijdag en op 01.01, 01.05, 01.11, 11.11 & 25.12

Met de steun van